Het is niet altijd duidelijk wie er meer geniet van voorlezen. Jij of je kind? In ieder geval is het een uitstekende manier om te leren, te fantaseren en dicht bij elkaar te kruipen.
4 voordelen van voorlezen
Taalontwikkeling
Voorlezen heeft een positieve invloed heeft op de taalontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun taalgevoel en voor de uitbreiding van hun woordenschat. Boekentaal is over het algemeen rijker dan spreektaal. Kinderen begrijpen moeilijke woorden en abstracte begrippen door een verhaal of de prenten.
Emoties herkennen
Kleuters leren emoties herkennen. Ze leven mee met de personages. Dat is belangrijk voor hun sociale en emotionele ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe dingen kennen uit het dagelijks leven. Ze leven zich in in andere situaties en personages en denken mee na over oplossingen voor wat er in het verhaal gebeurt.
Verbeelding en creativiteit
Voorlezen prikkelt de verbeelding en zet aan tot creativiteit. Kinderen leren fantaseren. Handig voor als ze boeken met meer tekst en minder minder prenten lezen. Kinderen gaan op in het verhaal en verzinnen zelf een einde. Ze doen dingen of geluiden na of spelen met hun speelgoed het verhaal na.
Contact tussen voorlezer en luisteraar
Het leukste aan voorlezen is het contact tussen voorlezer en luisteraar. Kinderen kruipen graag dicht tegen je aan. Ook al staan er geen prenten in het boek. Ze doen het om je warmte te voelen of je spanning of je lach. Ze genieten van je aandacht, van je woorden en van je stem. Het is een fijn ritueel om de dag af te sluiten, om na school even rustig te worden, of om in de wachtkamer van de dokter een super spannend avontuur te beleven. Daar geniet je als ouder minstens even veel van!