Over schermen kan je eindeloos discussiëren, en zo ook over de vraag of schermen schadelijk zijn voor je kind. Want helaas: een duidelijke ja of nee is er niet. Feit is dat schermen zowel voor- als nadelen met zich meebrengen. Ontdek hier de goede en minder goede kanten.
Schermtijd, heeft dat eigenlijk nut?
Allereerst: schermen kunnen zeker een meerwaarde zijn voor je kind! Dankzij schermen kan je kind contact houden met dat verre familielid, zich amuseren en heel wat bijleren. Voor veel ouders zijn schermen ook een manier om te bonden met hun kind, bijvoorbeeld door samen een spelletje te spelen of door simpelweg mee te kijken.
5 zorgen van ouders
Aan de andere kant hoor je weleens dat schermen een negatieve impact hebben op de gezondheid van kinderen. Ouders maken zich daar dan ook zorgen over. Dat schermtijd nuttig kan zijn, neemt immers niet weg dat er ook nadelen aan vasthangen. Waar piekeren ouders concreet over? En is dat dan terecht? We nemen 5 veelgestelde vragen even onder de loep:
Heeft mijn kind schermen wel nodig?
Veel ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd hun kind naar een scherm mag kijken, en of dat dan ook ‘moet’. Weet dat schermtijd voor jonge kinderen zeker geen noodzaak of verplichting is. Of je schermen wel of niet introduceert in hun leven, kies je zelf. Zodra kinderen ouder worden, is het wel belangrijk voor hun verdere ontwikkeling dat ze media leren begrijpen en gebruiken.
Slaapt mijn kind slechter door schermen?
Er is wel degelijk een verband tussen schermen en onze nachtrust. Dat verband is nog niet helemaal duidelijk, maar heeft waarschijnlijk te maken met licht en donker. Als het ‘s avonds donker wordt, maken onze hersenen zich klaar om naar bed te gaan. Door vlak voor bedtijd nog naar een lichtgevend scherm te kijken, raakt dat systeem in de war. Bovendien kunnen schermen onze aandacht lang vasthouden, soms veel langer dan we eigenlijk wilden, en is alles wat er gebeurt op een scherm best spannend. Die adrenaline kan ervoor zorgen dat we minder goed in slaap vallen.
Zijn schermen schadelijk voor de ogen?
Als we lang naar voorwerpen kijken die zich dichtbij bevinden, kan dat inderdaad schadelijk zijn voor onze ogen. Kinderen zijn nog volop in hun groei, en kunnen door te lang dichtbij kijken bijziendheid ontwikkelen. Dat kan zowel over schermen als over boeken gaan! Daarom is het belangrijk dat we onze ogen regelmatig wat rust gunnen, door even in de verte te staren of naar buiten te gaan. Oogartsen geven om die reden dan ook twee tips mee om op te letten:
- Zet je scherm op minstens 30 cm afstand. De schade aan de ogen van kinderen kan ontstaan wanneer ze te lang dichtbij kijken. Door schermen en boeken op minstens 30 cm afstand te houden, verkleint het risico.
- De 20/20/2-regel. Na elke 20 minuten die je naar een scherm kijkt, moet je 20 seconden in de verte kijken. Daarnaast is 2 uur per dag naar buiten gaan zeker geen overbodige luxe.
Beweegt mijn kind wel genoeg?
Kinderen, en zeker jonge kinderen, hebben dagelijks flink wat beweging nodig. Ook op dat vlak kunnen schermen roet in het eten strooien. Voor sommige kinderen is het namelijk een grote opgave om een scherm héél even uit te zetten! De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 2 uur beweging per dag aan, waarvan 1 uur matig intensief. Dat laatste kan je vergelijken met fietsen of de trap nemen. Leuk om te weten: je kan ook bewegen mét een scherm. Denk aan fitness apps of aan games als Pokémon Go, Just Dance, …
En wat met de lichaamshouding van mijn kind?
Niets zo verleidelijk als even de zetel induiken met de tablet. Toch is hangen of liggen niet het beste idee voor de rug van je kind: beter zet je je kind aan tafel op een (bureau)stoel, met de rug recht. Vermijd ook dat je kind de tablet of smartphone moet vasthouden. Je kan een tafelstandaard kopen om het toestel op ooghoogte te houden.
Hoelang mag mijn kind naar een scherm kijken?
Leg je je kind beter wel of niet limieten op als het gaat over schermtijd? Ontdek in dit artikel alles wat je daarover moet weten.