Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Je kind groeit op in een digitale wereld

Whatsapp, Snapchat, Pokémon, Smartschool … Kinderen groeien op in een digitale wereld. Het is dus belangrijk dat ze leren om te gaan met schermen en media. Je kan je kind daarbij helpen.

10 tips

Kijk naar media zoals naar andere dingen in het leven van je kind

Weet wie de vrienden van je kind zijn: offline en online. Weet welke websites, software en apps je kind gebruikt.  

Bepaal grenzen en moedig spelen aan

Overdrijven is nooit goed. Spelen zonder tablet of game stimuleert de creativiteit van je kind. Laat je kind dus elke dag ook gewoon spelen. Vergeet niet om eens mee te spelen!

Speel je samen, dan leer je samen

Als je samen media gebruikt, leren je kinderen hoe ze media kunnen gebruiken. Ze leren ook hoe ze online met anderen kunnen omgaan. Speel eens een game samen met je kind. Je kan dan tonen hoe je met een tegenslag omgaat en hoe je sportief speelt.

Geef het goede voorbeeld

Leer je kind hoe je ook online vriendelijk bent en goede manieren hebt. Kinderen bootsen gedrag na. Gebruik daarom niet te veel media. Je bent meer verbonden met je kind als je samen knuffelt en speelt.

Geniet van de gesprekken met je kind

Jonge kinderen leren het meest door gesprekken met anderen. Je kind leert makkelijker praten als jij praat, en minder wanneer het televisie kijkt. Is een ouder of grootouder op reis? Dan kan je kind met hen praten via een video-gesprek.

Zorg voor momenten zonder schermen

Geniet van samen eten en feesten met de familie zonder een gsm of tablet. Je toestel opladen doe je beter niet op de kamer van je kind. Zo komt je kind ‘s nachts niet in de verleiding. Maak goede afspraken. Hierdoor heb je meer familietijd, eet je kind gezond en slaapt het goed.

Gebruik een scherm niet als redmiddel

Met een tablet of tv is je kind misschien rustig. Leer hen ook op een andere manier kalm te worden. Verveelt je kind zich? Help om iets leuks te bedenken. Is je kind boos of erg druk? Help om rustig te worden. Praat over problemen en zoek samen een oplossing.

Kies de juiste app voor je kind

Staat bij een app dat je kind ervan leert? Dat klopt niet altijd. Bij een goed spel moet je kind meer doen dan enkel aantikken en vegen (swipen). Zoek op het internet wat andere ouders van de app vinden. Kijk na of de app geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.

Het is OK dat je tiener online gaat

Het internet helpt tieners om zichzelf en de wereld te verkennen. Let erop dat je kind zich ook online goed gedraagt. Weet je kind dat weinig echt privé is op het internet? Anderen kunnen beelden en teksten delen. Het is erg moeilijk om die later te wissen. Zorg ervoor dat je kind weet dat het altijd met jou kan praten, ook als er problemen zijn.

Een kind blijft een kind

Een kind maakt fouten. Toon dat je het begrijpt en zorg ervoor dat je kind iets leert uit elke fout. Vertoont je kind ongepast gedrag zoals pesten? Dan is er misschien aan de hand met je kind. Praat met je kind. Bij problemen zoek je het best hulp.