Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

Mediagebruik van kinderen met een (licht) verstandelijke beperking?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar kinderen met een licht verstandelijke beperking en hun mediagebruik. De meeste bevindingen zijn gebaseerd op ervaringen in de praktijk. We hebben een aantal feiten verzameld over het mediagebruik van kinderen. Dit zijn de belangrijkste vaststellingen.

Taalontwikkeling
  • E-mails of berichten op sociale media hebben het voordeel dat kinderen even de tijd kunnen nemen om na te denken voor ze antwoorden en ook hoé ze hun antwoord formuleren.
  • Er bestaan apps die de communicatie kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door het gebruik van pictogrammen.  
Cognitieve ontwikkeling
  • Informatieve spelletjes en filmpjes stimuleren de cognitieve ontwikkeling. Ze bieden nieuwe kennis aan waardoor de kinderen nieuwe dingen  leren.
  • Kinderen kunnen educatieve spelletjes op hun eigen tempo gebruiken. Ze krijgen ook altijd feedback vanuit de app of van andere kinderen waar ze mee samen spelen.
Lichamelijke en motorische ontwikkeling
  • Heel wat games helpen  kinderen hun motorische vaardigheden te oefenen zoals  PlayStation Move, Xbox Kinect, Wii ...
  • Het eenvoudige en aantrekkelijke ontwerp van games sluit vaak goed aan bij de leefwereld van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Er is zo’n breed aanbod aan games, dat er voor elk kind wel iets tussen zit op zijn niveau.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Kinderen met een licht verstandelijke beperking willen graag ‘erbij’ horen. Media gebruik kan hierbij helpen. Zoals sociale media gebruiken net zoals vrienden en leeftijdsgenoten of bepaalde routeplanner apps waardoor jongeren zelfstandig hun weg naar huis kunnen vinden. Dit bevordert het zelfvertrouwen en contact met andere personen.
  • Kinderen leggen gemakkelijker nieuwe online contacten: de anonimiteit en afstand op het internet werken drempelverlagend. Zo kunnen ze hun leefwereld uitbreiden.
Spel en fantasie

Games en online bijeenkomsten van gamers kunnen de creativiteit en fantasie stimuleren. Vooral dan voor games die passen bij de vermogens van het kind. Het kan een belangrijke uitlaatklep zijn en haalt hen even uit de dagelijkse routine.

Seksuele ontwikkeling
  • Op internet is er heel wat informatie over seksualiteit  te vinden, op maat van jongeren. Zo kunnen ze zelfstandig seksualiteit verkennen door online op zoek te gaan.
  • Via sociale media of simulatiegames zoals de Sims, kunnen ze oefenen met relaties en vriendschappen en de gevoelens die hiermee gepaard gaan.