Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

[Lijstje] 10 apps voor kinderen met dyslexie

Tablets kunnen een goed hulpmiddel zijn voor kinderen met dyslexie.

Hoe werkt het?

De ingebouwde software op je tablet kan erg bruikbaar zijn voor het voorlezen van boeken of stukjes tekst en websites. Deze functie is zowel op een Android tablet als iPad beschikbaar. Daarnaast bestaan er ook aparte apps die kunnen voorlezen (tekst-naar-spraak). Andersom kan je ook spraak omzetten naar tekst.

Er bestaan ook apps die aan ‘tekstvoorspelling’ doen. Terwijl je een woord typt, doet het woordenboek een suggestie. Dit voorkomt meestal heel wat schrijffouten.  Meestal is er een woordenboek standaard ingebouwd in een tablet. Het kan echter toch de moeite zijn om een aantal apps uit te testen.

Voor jonge kinderen die leren lezen bestaan er ook een aantal apps die woorden ‘flitsen’. Je kind leert hierdoor woorden herkennen en ontwikkelt snelheid in het leren lezen.

Er zijn ook heel wat apps die spelenderwijs kinderen met dyslexie ondersteunen (door een leesoefening, een woordspel …).

Voordelen

Het verhoogt de zelfredzaamheid van kinderen en stimuleert hun zelfvertrouwen. Door met spraakondersteuning stukjes tekst te laten voorlezen, is het lezen langer vol te houden voor een kind met dyslexie. Vaak worden de moeilijkere stukken tekst voorgelezen door een stem die duidelijk en langzaam spreekt. Die moeilijke stukken worden dan afgewisseld met stukken tekst die aangepast zijn aan een lezertje met dyslexie. Hiervoor wordt vaak een speciaal ontwikkeld lettertype gebruikt en wordt de tekst aangepast aan beginnende lezers. Een (e-)boek uitlezen wordt zo een pak haalbaarder.

Waar moet ik op letten?

Gebruik best een tablet met ingebouwde tekst-naar-spraak software en een stem van hoge kwaliteit. Er zijn verschillende soorten tablets die deze ondersteuning bieden. Momenteel is de iPad echter koploper als het gaat over ingebouwde ondersteuning en de ruime selectie aan apps.

Het aanbod aan apps is voortdurend in ontwikkeling en verandert snel. Om de juiste keuze te maken in het grote aanbod hou je best rekening met volgende kenmerken:

  • Tekst- naar-spraak ondersteuning, zowel voor de inhoud als het lezen van de menu’s
  • Duidelijk, gesproken instructies die herhaald of gepauzeerd kunnen worden
  • Mogelijkheid tot aanpassen van de achtergrond, kleur, lettertype en -grootte
  • Wanneer van toepassing, de mogelijkheid om inhoud af te drukken
  • De uitgesproken tekst wordt gemarkeerd.
  • Duidelijke afbeeldingen
  • Spellingscontrole of woordvoorspelling tijdens het typen

Ingebouwde voorleesfuncties

Google Tekst-naar-spraak (Android):

Deze app kan de tekst op je scherm voorlezen. De spraaksnelheid kan je aanpassen. Op veel Android apparaten is deze functie standaard aanwezig en kan je die bedienen via de instellingen.

Voice Over & Tekst-naar-spraak (iOS):

  • VoiceOver: dit is een gebarengestuurde schermlezer. Tekstvelden kunnen worden voorgelezen. Spreeksnelheid en toonhoogte kunnen aangepast worden aan de behoeften van het kind.
  • Tekst-naar-spraak: tekst kan je selecteren en laten uitspreken. De spreeksnelheid kan aangepast worden.

Tekst-naar-spraak apps

Voice Dream Reader - iOS en Android - Nederlands - betalend

Deze app leest artikels, documenten en boeken luidop voor. Er is keuze uit meer dan 100 stemmen in zeker 30 talen. De uitgesproken woorden worden gemarkeerd.

Prizmo - iOS - Nederlands - betalend

Dit is een app waarmee je tekst kan scannen. De app ondersteunt tekst-naar-spraak technologie, waardoor het ook een nuttig hulpmiddel kan zijn voor jongeren met een visuele beperking.

Spraak-naar-tekst apps:

Dragon Dictation - iOS - Nederlands - gratis

Deze app zet gesproken tekst om in geschreven tekst met behulp van spraakherkenningssoftware.

Woordflits apps

Woordflitser- iOS - Nederlands - betalend

Deze app 'flitst' woorden. Kinderen die leren lezen, leren hierdoor woorden herkennen en ontwikkelen snelheid in het leren lezen.

Woord flitsen - Android - Nederlands - betalend

Deze app 'flitst' woorden. Kinderen die leren lezen, leren hierdoor woorden herkennen en ontwikkelen snelheid in het leren lezen.

Pelle flitst - iOS en Android - Nederlands - gratis

Deze app 'flitst' woorden. Kinderen die leren lezen, leren hierdoor woorden herkennen en ontwikkelen snelheid in het leren lezen.

Dyslexie voor iPad - iOS - Nederlands - betalend

Deze app 'flitst' woorden. Kinderen die leren lezen, leren hierdoor woorden herkennen en ontwikkelen snelheid in het leren lezen.

Andere apps voor kinderen met leesproblemen

Pelle puzzelt - iOS - Nederlands - gratis

Een woordspel voor kinderen met (en zonder) dyslexie.

Letterprins - iOS - Nederlands - betalend

Leesoefeningen voor jonge lezers. Spelenderwijs kunnen zij hun woordkennis en leesprestaties verbeteren.

Predictable - iOS - Nederlands - betalend

Met deze app kan je berichten typen met woordvoorspelling. De tekst kan je ook laten uitspreken. Personalisatie is mogelijk en de app is vrij eenvoudig te bedienen.

Tip

Wil je graag op voorhand eens zien hoe een bepaalde app werkt? Zoek via je browser of YouTube een demo video!

Achtergrondinfo

Bronnen:

Crivelli, V. (2013). Using technology to support dyslexic pupils. Geraadpleegd via British Dyslexia Association.

Maich, K. (2014). 25 iPad facts & apps for supporting students with autism spectrum disorder & other exceptionalities. Autism Advisor, 81, 1-4.

Meersma, B. (2014). A Dyslexic Student's Perspective: Which Tablet Features Work Best for Dyslexics? In The Yale Center for dyslexia and creativity. Geraadpleegd op 10 juni 2016.

Lees meer over: