Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Hoelang mag mijn kind naar een scherm kijken?

Schermen: zelfs op de allerkleinsten hebben ze een magische aantrekkingskracht. Toch vragen veel ouders zich af waar de grens ligt als het over schermtijd gaat. Hoeveel is te veel? Welke richtlijnen volg je best? Of ... laat je die richtlijnen beter voor wat ze zijn? Antwoorden vind je hier!

Wat zeggen experts?

Over schermtijd doen verschillende richtlijnen de ronde. Maximum een half uur per dag? Een uur? Of zo lang mogelijk helemaal niks? Het is niet altijd duidelijk waarom sommige experts het ene zeggen, en anderen het andere. Daardoor is het ook moeilijk om te bepalen welke richtlijn nu de ‘juiste’ is – als die al bestaat. 

Belangrijker dan te weten welke richtlijn je best volgt, is begrijpen waar al die richtlijnen vandaan komen. Want daar zijn specialisten het wél over eens: ze delen dezelfde bezorgdheden. Zo benadrukken ze dat kleine kinderen genoeg moeten bewegen en mogen schermen geen schade toebrengen aan hun ogen.

Schermtijd afbakenen: ja of nee?

Als ouder is het vooral belangrijk dat je je eigen weg zoekt. Een duidelijke afbakening van schermtijd kan dan handig zijn, maar daarom niet voor iedereen. Wil je weten of een beperking op schermtijd een goed idee is voor jou en je gezin? Stel jezelf deze vragen:

Heb jij er als ouder nood aan?

Voor sommige ouders bieden limieten op schermtijd een houvast: lekker handig, die duidelijkheid. Voor anderen brengen ze eerder stress met zich mee. Wanneer schermtijd meer weg heeft van een ‘schermstrijd’ met dagelijkse discussies, is er niks leuk meer aan. Bovendien moet je rekening houden met uitzonderingen. Tijdens een lange autorit kan een tablet bijvoorbeeld goed van pas komen, en daar is niks mis mee.

Hoe gaat je kind om met schermen?

Terwijl het ene kind een scherm makkelijk naast zich neerlegt, heeft het andere daar iets meer moeite mee. Sommige kinderen hebben dan ook wat meer behoefte aan structuur en regels in huis. Hou je kind in de gaten en ga na of een strikte afbakening kan helpen, bijvoorbeeld in de vorm van een timer.

Zoek naar een balans

Conclusie? Er is helaas geen zonneklaar antwoord op de vraag hoelang je kind naar een scherm mag kijken. Probeer vooral op zoek te gaan naar een goede balans tussen schermtijd, slaap, huiswerk en andere activiteiten.

Gebruik een richtlijn voor jou en je kind als je je daar prettig bij voelt, maar durf ook flexibel te zijn. Duurt die tekenfilm nét iets langer dan het afgesproken halfuur? Knijp dan gerust eens een oogje dicht. 

Hoor ook een keer bij andere ouders hoe zij het aanpakken. Of experimenteer met deze tips:

De 20/20/2-regel

Omdat korte periodes beter zijn voor onze ogen dan lange tijdsblokken,bedachten oogartsen de 20/20/2-regel. Die houdt in dat je (kind) na elke 20 minuten schermtijd, best 20 seconden in de verte staart. Ook is het belangrijk om zeker 2 uur per dag buiten te zijn en te bewegen.

Focus op niet-schermtijd.

Leg de focus op andere tijd dan schermtijd. Het kan bijvoorbeeld helpen om de tablet op te bergen in de schuif en de knutselspullen van je kind in het zicht te leggen. Maak samen ook eens een lijst van leuke activiteiten voor momenten waarop je kind zich verveelt.

Spreek een uur af.

Een handige regel kan zijn: schermtijd is voor na het avondeten. Je kan ook afspreken dat je kind na een bepaald uur (bijvoorbeeld een uur voor bedtijd) niet meer naar een scherm mag kijken.

Gebruik een timer.

Schermtijd kan best snel gaan: voor je het weet, is er een halfuur om. Een timer vertelt je kind precies hoeveel schermtijd er nog rest, waardoor stoppen soms makkelijker is.

Deel 'schermtijdkaartjes' uit.

Geef je kind een aantal kaartjes per week, telkens goed voor één blokje schermtijd.. Je kind kan zelf kiezen wanneer het de kaartjes inzet. Kaartjes op = schermtijd op!

Download de Klik & Print over schermtijd.

Is je kind nog jong? Deze Klik & Print helpt je om samen afspraken te maken over schermtijd. Door de kleurplaat samen in te kleuren, begrijpt je kind wanneer schermtijd wel én niet oké is.

Stel parental control in.

Heeft je kind al een eigen toestel? Dan kan je de instellingen voor parental control gebruiken om apps te blokkeren, limieten te bepalen, enzovoort. Gebruik dit wel enkel als hulpmiddel: een goed gesprek en duidelijke afspraken zijn altijd de eerste stap.