Sociale media platformen zoals Instagram, Facebook en Twitter, kunnen heel leuk zijn. Maar soms kan je kind er ook haatboodschappen tegenkomen. Uitspraken zoals “Stomme trut!”, “Ga terug naar je eigen land” of zelfs tekeningen waarin anderen beledigd worden, kunnen hard aankomen bij je kind. Hoe kan je kind daarop reageren? Wat kunnen ze ertegen doen?
Reageren of laten passeren?
De kans bestaat dat je kind al eens getuige is geweest van haatspraak. Hoewel haatspraak nooit oké is, is het zeker niet altijd nodig om te reageren op beledigende boodschappen. Veel haatzaaiers willen vooral aandacht. Door erop te reageren gaan ze net gestimuleerd worden om het vaker te doen.
Wist je dat?!
Hoewel het misschien goed bedoeld is, het geen slim idee is om met een ‘boos gezichtje’ te reageren op een haatboodschap. Als er veel aandacht naar een bericht gaat, wordt het nog populairder en zullen nog meer mensen het zien. Dat is natuurlijk niet wat je wil! Daarom reageer je best niet met emotionele reacties.
Misschien wil je kind toch reageren op een haatboodschap? Instinctief heb je misschien de neiging om te zeggen dat je kind er zich best van weg houdt. Misschien worden ze zelf wel slachtoffer als ze erop reageren? Toch is het belangrijk om in sommige gevallen op te staan tegen de haters en trollen.
Hoe kan je kind best reageren op haatspraak?
"Eerst denken, dan doen”
Beledigende posts en afbeeldingen zijn heel emotioneel geladen. Impulsieve reacties zijn niet vaak constructieve reacties. Probeer je kind eerst te laten afkoelen: heeft het zin om te reageren? Wat ga je reageren?
Wees solidair met slachtoffers
Haatberichten kunnen hard aankomen en slachtoffers kunnen alle steun gebruiken in deze moeilijke tijd. Je kind kan reageren door een privé berichtje te sturen naar het slachtoffer. Zij zullen je kind heel dankbaar zijn!
Je kind kan ook solidariteit tonen door duidelijk te maken dat de uitspraak niet oké is. Je kind kan de haatzaaier ook persoonlijk aanspreken: waarom zegt de persoon zoiets? In de toekomst denkt de persoon misschien twee keer na voordat hij opnieuw zoiets zegt.
Scheld zeker niet terug
Met boze en gefrustreerde scheldwoorden geraakt niemand verder. Je kind reageert best ook zo kort mogelijk; het heeft geen zin om meegesleurd te worden in een welles-nietesdiscussie. Sommige mediagebruikers maken ruzie om ruzie te maken. De beste oplossing? Negeren!
Wat kan je kind nog doen?
Je kan beledigende berichten rapporteren of melden bij Facebook, Instagram, TikTok, Twitter en andere sociale media. Leg aan je kind uit hoe ze dat kunnen doen. Door berichten te rapporteren kan jouw kind echt een verschil maken!
Hoe kan je kind berichten rapporteren?
Als je vragen hebt over haatboodschappen, over discriminatie of over het rapporteren van haatspraak, kan je altijd terecht bij Unia. Op hun website kan je ook lezen hoe je berichten op Facebook en Twitter rapporteert. Geen zorgen als je nog niet weet hoe je berichten rapporteert op andere apps. Met een klein beetje ge-google kom je al snel een heel eind op weg.
Reageren op haatspraak is helemaal niet vanzelfsprekend, dus ga er zeker eens een gesprek over aan met je kind. Weet je niet goed hoe beginnen? Bekijk dit filmpje eens samen met je kind en vraag naar hun eigen ervaringen daarmee. Pols eens naar wat ze toen gedaan hebben. Hoe kunnen ze hier in de toekomst beter mee omgaan? Het filmpje gaat specifiek over haatspraak gericht naar jou zelf, maar probeer het gesprek te openen naar getuige zijn van haatspraak gericht naar anderen. Check zeker ook eens deze Klik & Print rond haatspraak voor nog meer tips.