Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

[Verhalen] Heeft de smartphone invloed op mijn productiviteit of die van mijn kind?

Mag jouw kind de smartphone erbij laten liggen tijdens het leren? Zet jij jouw meldingen van de familie chatgroep af tijdens de werkuren? En kies je voor snel even stofzuigen, of toch maar scrollen op Instagram? MediaNest ging op zoek naar jullie ervaringen en legde ze voor aan een aantal experten.

“Met de examens voor de deur belooft er weer een stressvolle periode aan te komen thuis. Tina zit nu in het derde middelbaar en dit is de eerste examenperiode dat ze een smartphone heeft. Voor haar lijkt alles op dit moment interessanter dan haar boeken. Haar smartphone vormt haar ware companion en ligt voortdurend naast haar op de bureau. Mijn vrouw en ik twijfelen eraan of ze wel de wilskracht heeft om het toestel niet continu te checken. Vanuit mijn ervaring als student merkte ik vroeger dat het ene vak al wat vlotter gaat en bij het andere vak wordt je dan weer sneller afgeleid. We denken dan ook dat haar smartphone wel eens voor deze afleiding zou kunnen zorgen. We hebben al van veel ouders gehoord dat ze hierover een regeling hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld de gsm en andere elektronische toestellen afgeven aan de ouders. Is dit iets wat wij ook zouden moeten toepassen of moeten we haar eerder het voordeel van de twijfel geven?"

Wat zeggen de experten?

Zorg er liefst voor dat je je smartphone niet nodig hebt tijdens het leren

Gert Van Daele, experte provinciaal Veiligheidsinstituut: Tijdens de examens is je smartphone niet alleen je trouwste vriend maar ook je ergste vijand. Studenten hebben het internet wel eens nodig om tijdens het blokken snel een vraag te stellen aan een klasgenoot of om iets op te zoeken. Maar bij elke kik die je telefoon geeft, ben je afgeleid. Zorg ervoor dat je je smartphone niet nodig hebt voor je schoolwerk en leg hem buiten handbereik. Smartphone toch nodig? Zet je meldingen uit of verwijder tijdelijk de meest verleidelijke apps.

Maak duidelijke afspraken

Karen Linten, MediaNest: Maak je je zorgen over de productiviteit van je student in huis? Vertel hen dit dan zeker. Misschien komt je zoon of dochter zelf wel met een interessant voorstel waar je nog niet over had nagedacht? Jongeren hebben onderling vaak enkele slimme trucjes om afleiding tegen te gaan, denk maar aan het installeren van apps zoals Forest. Daarnaast kan je ook concrete afspraken maken, zodat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn tijdens de examens. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat de smartphone tijdens het studeren aan de kant blijft liggen, en dat de smartphone tijdens de pauzes wel gebruikt mag worden. 

“In het algemeen zit ik doorheen de dag weinig op mijn smartphone. Ik durf er niet echt op te kijken als ik aan het werken ben. Je kan niet zomaar tegen je baas zeggen: “Vandaag heb ik geen goesting”. Maar als ik thuis kom heb ik al vlug de neiging om al mijn gemiste notificaties te checken. Dit neemt soms wat meer tijd in beslag dan gepland. Daarna begin ik met de huishoudelijke taken. Hier merk ik ook vaak dat ik het niet kan laten om af en toe op mijn gsm te kijken. Daardoor gebeuren de huishoudelijke taken eerder in brokken en stukken. In mijn hoofd lijken deze gsm momentjes allemaal niet lang te duren, maar toch vraag ik mij af hoeveel tijd ik er werkelijk door verlies? Misschien is dit net de tijd die ik in de avond mis om nog een verhaaltje extra voor te lezen voor mijn zoon Cedric?"

Wat zeggen de experten?

Gebruik een app om je schermgewoontes in kaart te brengen

Karen Linten, MediaNest: Vraag je jezelf af hoeveel tijd je eigenlijk steekt in je smartphone en vraag je je af of het je huishoudelijke taken verbrokkeld? Download dan eens een app zoals Mobile DNA (Android) of gebruik Schermtijd op een Apple toestel. De apps tonen je hoeveel tijd je per dag doorbrengt op je smartphone, welke apps je vaak opent en brengt zelfs je gedrag in kaart. Op deze manier krijg je een beter zicht op het gebruik van je smartphone, en kan je dus ook concretere voornemens opstellen voor jezelf om iets te veranderen aan je gedrag.

Kies vaste smartphonevrije plaatsen en momenten

Gert Van Daele, experte provinciaal Veiligheidsinstituut: Kies vaste momenten of plaatsen waarop je je telefoon niet mag gebruiken, tijdens het eten, op de wc, in de keuken,.. Geef je smartphone een vaste plek: bij je sleutels, naast de televisie, in een doos,... Zo word je niet in de verleiding gebracht om zoals Lize tijdens het koken, je berichten te checken. Je hersenen hebben schermvrije pauzes nodig om informatie te verwerken of om je concentratie te verhogen.

“Sinds kort hebben we met het gezin een groepschat gemaakt in Whatsapp, dit maakt het veel gemakkelijker om op de hoogte te blijven van ieders bezigheden doorheen de dag. Hoe handig ik dit ook vind, toch merk ik dat het mij afleidt tijdens de werkuren. Vroeger wanneer mijn kinderen hun lunch of sportkledij vergaten, hoorden we dit pas op het einde van hun schooldag. Maar sinds mijn kinderen een smartphone hebben, krijgen mijn vrouw en ik wel eens een berichtje of we iets kunnen nabrengen naar school. Soms is dit geen enkel probleem, maar wanneer ik in een vergadering zit, heb ik hier geen tijd voor. Desondanks blijft het berichtje toch rondspoken in mijn hoofd en merk ik dat ik minder gefocust ben op mijn werk. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?" 

Wat zeggen de experten?

Zet je meldingen af

Gert Van Daele, experte provinciaal Veiligheidsinstituut: De pling van WhatsApp activeert chemische reacties in Koen zijn brein. Ze dwingen Koen om zijn smartphone te checken en leiden hem zo (ongemerkt) af van zijn werk. Zelfs als hij het berichtje niet bekijkt haalt de ‘pling’ ons brein al 1,5 minuut uit concentratie. Zet meldingen van je sociale mediaprofielen af tijdens de werkuren en kijk enkel op vaste momenten. Multitasking haalt je immers uit je concentratie, verlaagt het werktempo en verhoogt de foutenmarge.