Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Privacy

[GDPR] Zo bescherm je de privacy van je kind in 5 stappen

“We waarderen je privacy en informeren je graag over hoe wij omgaan met jouw gegevens.” Het is je vast al opgevallen hoe vaak je deze zin tegenwoordig onder ogen krijgt in je mailbox. En daar is een goede reden voor: in het kader van de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) moeten organisaties en individuen vanaf nu zorgvuldiger omspringen met jouw gegevens. En dus ook met die van je kind.

Toch blijf je als ouder maar beter een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat de privacy van je kind ook werkelijk gerespecteerd wordt.

Dit stappenplan zet je goed op weg!

Praat erover!

Mediawijsheid is de eerste stap naar een veilig mediagebruik. Maak je kind bewust van de risico’s rond het delen van informatie op het internet (bv. je Facebookprofiel openbaar maken, je e-mail of thuisadres achterlaten op een website, een filmpje op Youtube verspreiden ...).

Geef al dan niet je ouderlijke toestemming

Is je kind jonger dan 13 jaar, dan moet je als ouder in ons land de toestemming geven wanneer je zoon of dochter gebruik wil maken van sociale media. Denk hier goed over na en leg uit aan je kind waarom je die toestemming al dan niet wil geven.

Sta open voor de twijfels van je kind

Natuurlijk is het niet de bedoeling om als ouder steeds het gaan en staan van je kind te controleren, ook niet online. Je kind heeft hier zelf een ook een verantwoordelijkheid: heeft je kind het gevoel dat zijn privacy geschonden wordt? Benadruk dan het belang om naar jou toe te komen, ook als je kind denkt dat het zelf iets verkeerds heeft gedaan.

Contacteer de privacyschender

Heeft een persoon of organisatie de privacy van je kind geschonden (bv. door foto’s te delen waar jij of je kind geen toestemming voor hebben gegeven, door je kind ongevraagd e-mails te sturen, door je kind te verplichten informatie te geven zonder aan te geven waarom dat nodig is ...)? Vraag dan om de gegevens in kwestie te verwijderen of aan te passen. Doe dit indien nodig met een aangetekend schrijven.

Stap naar de Gegevensbeschermingsautoriteit

De Gegevensbeschermingsautoriteit is bevoegd om sancties op te leggen aan al wie zich niet houdt aan de nieuwe privacywetgeving. Die boetes kunnen oplopen tot wel 20 miljoen euro! Wordt er niet ingegaan op je verzoek om de gegevens te verwijderen, vraag deze organisatie dan om hulp. Zij zal je helpen de rechten van je kind op te eisen.

Heb je vragen over de nieuwe privacywet?