Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

De term ‘esports’ is een afkorting van electronic sports en betekent zoveel als het competitief spelen van videogames. Het verschil tussen een esporter en een gamer schuilt in het feit dat esporters deelnemen aan officiële online of offline competities, terwijl een gamer gewoon speelt voor de fun. Bij deze competities kunnen ze prijzengeld winnen, waardoor getalenteerde esporters een centje kunnen bijverdienen of (uitzonderlijk) zelfs kunnen leven van hun hobby.

7 dingen die je moet weten over esports

Het is een sport als een ander.

Esporters trainen gemiddeld 30 uur per week om hun vaardigheden te perfectioneren, en nemen dat (terecht!) heel serieus. In zekere zin zijn esports dan ook een vorm van topsport.

Er zijn veel verschillende soorten esports.

De enige voorwaarde om als game in aanmerking te komen voor een officiële competitie, is dat het een competitief element bevat. Populaire esportsgames zijn League of Legends, Fortnite, FIFA en Dota 2.

De kampioenschappen kunnen gigantisch zijn.

Wist je dat voor sommige toernooien hele voetbalstadions worden afgehuurd? Het heeft ook wel wat weg van een WK voetbal: het grootste esports-evenement ooit ging door in Polen en lokte 173.000 bezoekers, met nog eens 46 miljoen online kijkers.

Je kan er flink wat geld mee verdienen.

De kans om door te breken als esporter is heel klein, maar als je het gemaakt hebt, ben je wel ‘binnen’. In België is dat voorlopig nog niet evident, maar in het buitenland kunnen sommige esporters zo’n 20.000 euro per maand verdienen.

Ook adverteerders hebben esports ontdekt.

De esports-community blijft groeien, waardoor sommige bedrijven de competities zien als een opportuniteit om reclame te maken. De beste spelers laten zich dan ook sponsoren door merken als Redbull, Nike en Puma.

Er wordt zelfs op gegokt!

Nee hoor, gokken gebeurt niet enkel in het voetbal of bij paardenrennen. Ook bij esports kan je geld inzetten op je favoriete speler of team, of je kan de uitkomst van grote kampioenschappen proberen te voorspellen. Belangrijke kanttekening: net zoals bij alle vormen van gokken moet je hiervoor ouder zijn dan 18 jaar.

Al bij al draait het vooral om plezier.

Zelfs al komt er geld bij kijken, zowel voor esporters als voor supporters zijn esports vooral bedoeld als amusement. Heel wat gamers dromen van een carrière als esporter, en toernooien zijn vaak in een mum van tijd uitverkocht.

Waarom je kind zo graag naar esports kijkt

Sport brengt mensen bij elkaar. Dat is voor esports niet anders: veel esportswedstrijden kan je live meevolgen, bijvoorbeeld met je vrienden, net als een voetbalwedstrijd. Gamers kijken ook graag naar andere gamers of esporters die hun spelsessie streamen op YouTube of Twitch. Als fan kan je dan meekijken hoe ze hun spel spelen, en intussen ook chatten met andere kijkers. Sommigen kijken naar esports om te leren hoe ze hun eigen speltechniek kunnen verbeteren, terwijl anderen het gewoon een leuke vorm van entertainment vinden.

Kijk samen eens een potje esports!

Is je kind helemaal in de ban van esports, en kan je maar niet vatten waarom? Stel dan eens voor om samen een wedstrijdje te volgen of een livestream van een bekende esporter te bekijken. Het is niet alleen leuk, maar vormt ook het perfecte aanknopingspunt om het samen te hebben over de games die je kind zelf graag speelt. Welke games vind jij oké? Voor welke games is je kind nog wat te jong? Tip: vergelijk jullie mening aan de hand van onze Kijkbarometer.