Snapchat is een gratis app waarmee je snel foto’s en filmpjes naar je volgers kan sturen en kan chatten met je vrienden. Je kan de foto’s bewerken met leuke filters of stickers en er tekst aan toevoegen. Uniek aan Snapchat is dat de beelden al na enkele seconden permanent verdwijnen, zodra de ander ze bekijkt. De app is vooral populair bij tieners.
Hoe werkt Snapchat?
Een account aanmaken kan pas vanaf 13 jaar, tenzij gebruikers toestemming hebben van hun ouders. Zodra je een profiel hebt, kan je foto’s en filmpjes versturen naar je vrienden. Hoelang deze ‘snaps’ zichtbaar blijven, kies je zelf. Heeft de ander je snap bekeken? Dan wordt die vernietigd.
Snapchat is erg gekend om zijn filters en lenzen: via filters leg je een soort laagje over je foto, terwijl je met lenzen 3D-effecten kan toevoegen. Zo kan je jezelf konijnenoren geven, maar je kan ook een ‘face swap’ doen met een vriend, waarbij je van gezicht wisselt. Heb je echt een superleuke snap die je met iedereen wil delen? Dan kan je hem vastpinnen in je verhaal: daar kunnen al je vrienden de snap voor 24 uur bekijken. Je kan ook verhalen ontdekken van openbare accounts of ‘kanalen’. Als je een kanaal leuk vindt, kan je je erop “abonneren”.
Snaptaal: wat is een 'streak'?
Heb je iemand een foto of filmpje gestuurd en antwoordt die persoon binnen de 24 uur met een nieuwe snap? Dan hebben jullie een streak! Te herkennen aan het vlammetje bij de naam van de contactpersoon, met het aantal dagen erbij dat de streak al aan de gang is. Voor sommige jongeren is het een wedstrijdje om een streak zo lang mogelijk vol te houden. Om de streak niet te doorbreken, geven sommige jongeren hun wachtwoord door als ze op vakantie of kamp gaan. Is je kind een fanatieke Snapchat-gebruiker? Ga dan zeker in gesprek met je kind over de risico's van het doorgeven van je wachtwoord.
Op Snapchat vind je ook Snapchat Spotlight terug. De kans groot is dat deze functie je ergens aan doet denken. TikTok of Reels op Instagram, bijvoorbeeld? Je kan er scrollen door filmpjes van maximum 60 seconden. Je kan ook zelf filmpjes maken, maar die komen niet (zoals bij TikTok) automatisch op Spotlight. Opgelet, iedereen kan de filmpjes op Spotlight zien, die zijn dus niet zo privé als snaps naar je vrienden.
Is Snapchat veilig?
Snapchat koppelt je account aan je telefoonnummer en maakt twee-factorauthenticatie mogelijk: log je in op een nieuw toestel, dan moet je een extra beveiligingscode invoeren. Zo kan niemand anders in je account. Ook zijn de standaardinstellingen van Snapchat zo dat enkel vrienden die je hebt toegevoegd rechtstreeks contact met je kunnen opnemen of je verhaal kunnen bekijken. Wil je dit aanpassen, dan moet je zelf je privacy-instellingen wijzigen.
Bezorgdheden over Snapchat
Snapchat is erg populair bij kinderen en jongeren, maar ook op Snapchat zijn er een paar dingen waar je best over kan praten met je kind. Via het Familiecentrum van Snapchat kan je ook opvolgen met wie je kind contact heeft en instellen of het gevoelige inhouden te zien mag krijgen. Meer info over ouderlijk toezicht instellen op Snapchat vind je hier.
Screenshots
In principe kan je foto’s en filmpjes op Snapchat niet bewaren en worden de beelden automatisch vernietigd nadat ze bekeken zijn. Toch kunnen screenshots genomen worden van jouw foto’s of filmpjes. Je krijgt daar dan een melding van, maar het is belangrijk om te weten dat deze ‘safety measure’ van Snapchat te omzeilen is. Stuurt je kind wel eens een sexy of een genânte foto? Dan kunnen screenshots voor problemen zorgen.
Snap Kaart
Snapchat heeft toegang tot alles wat je doet en deelt. Je snaps, je chatgeschiedenis… en ook je locatie! Zo kunnen je vrienden op de ‘Snap Kaart’ zien waar je bent, en andersom. Dit kan een risico zijn als je niet al je contactpersonen op Snapchat goed kent. Het kan kinderen ook buitengesloten doen voelen als ze merken dat vrienden zonder hen hebben afgesproken. Je kan je locatie uitzetten via de algemene instellingen van de app.
Verkennen
Op Snapchat kan je ook nieuwe kanalen ontdekken. Kanalen kunnen verhalen online zetten die elk kind kan bekijken. Je vindt er verhalen van New York Times, maar ook van LADbible en Cosmo, kanalen die gericht zijn op jongeren. Eén van de populairste onderwerpen op die kanalen is seks. Wees je ervan bewust dat ook jongere kinderen die verhalen kunnen zien.
Ik heb al wel gesext op Snapchat, ja, maar ik heb mijn gezicht nooit mee op de foto gezet.
Sexting en screenshots
Aangezien veel jongeren denken dat hun foto’s en filmpjes niet bewaard kunnen worden, wordt Snapchat vaak gebruikt om aan sexting te doen. Herinner je kind eraan dat intieme beelden en privé-informatie toch gemakkelijk op andermans telefoon kunnen blijven staan. Je leert je kind dus best hoe je veilig kan sexten: deze how-to zet de basics op een rijtje.
En wat met reclame?
Bedrijven kunnen op verschillende manieren adverteren op Snapchat:
-
Als gebruiker kan je ‘snap ads’ (advertenties in de vorm van een snap) tegenkomen tussen de verhalen van je vrienden en van kanalen waarop je geabonneerd bent. Je persoonlijke informatie wordt gebruikt om de advertenties zo gericht mogelijk te maken.
-
Merken kunnen hun eigen lens creëren en promoten.
-
Er zijn ook influencers op Snapchat! Ze kunnen betaald worden om producten te promoten in hun snaps of om het account van een bedrijf tijdelijk ‘over te nemen’ en verhalen te delen.
Leer je kind om kritisch te kijken naar al deze vormen van reclame: deze tips helpen je op weg.
Wist je dat?
Je te weten kan komen wat Snapchat weet over je kind? Door in Snapchat naar ‘Mijn gegevens’ te gaan en vervolgens op ‘Verzoek versturen’ te klikken, kan je alle gegevens opvragen die Snapchat bijhoudt. Je kan op deze manier trouwens op alle sociale media je gegevens opvragen.