Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Roblox is een gratis gamingplatform dat je kan installeren op je computer, smartphone of tablet. Op de app kan je verschillende mini-games spelen die anderen gemaakt hebben, maar je kan er ook zelf je eigen spelletje programmeren en lanceren. Ook kan je samen met je vrienden gamen, chatten en nieuwe (online) vrienden maken.

Hoe werkt Roblox?

Zodra je een account op Roblox hebt aangemaakt, kan je spelletjes beginnen spelen én creëren. Die mini-games kunnen heel verschillend zijn: racespelletjes, games waarbij je dingen moet bouwen, avontuurlijke games … Noem maar op. Ben je helemaal fan van een game of net niet? Dan kan je dit aangeven met een duim omhoog of omlaag.

Uniek aan Roblox is dat eender wie er zelf een mini-game kan programmeren. Omdat spelers makkelijk feedback kunnen geven, gebruiken veel game-makers de app om nieuwe ideeën te testen. Wil je kind later game developer worden, dan is Roblox dus een goede plek om te beginnen!

Gratis, maar niet helemaal

Alle games op Roblox zijn gratis te spelen, en ook om zelf een spel te maken hoef je geen geld op tafel te leggen. Toch heeft Roblox, net als veel gratis games, ook betalende functies. Zo kan je met echt geld ‘Robux’ kopen: een munteenheid waarmee je in-game aankopen kan doen. Je kan er leuke items mee kopen om je personage op te fleuren, maar ook ‘Game Passes’: in sommige mini-games kan je met zo’n Game Pass toffe extraatjes of een voordeel in het spel ontgrendelen.

Niet alle kinderen zijn zich al even goed bewust van de waarde van geld. Wil je vermijden dat je kind hopen geld uitgeeft in games, check dan zeker even deze tips.

Is Roblox geschikt voor kinderen?

PEGI stelt dat Roblox geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar daar hoort een belangrijke kanttekening bij. Het verdict van PEGI is namelijk gebaseerd op de basisspellen van Roblox, terwijl het aanbod steeds groter wordt en het dus goed mogelijk is dat er ook games waar geweld in voorkomt op Roblox verschijnen.

Roblox heeft zelf al een filtersysteem op poten gezet, maar dit is niet 100% waterdicht. Deze tips kunnen helpen om te  vermijden dat je kind ongeschikte inhoud tegenkomt, zowel qua games als in de chat:

Gebruik de instellingen voor ouderlijk toezicht.

De parental control-instellingen van Roblox laten ouders toe om bepaalde inhoud te weren. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je kind enkel games kan spelen die geschikt zijn voor wie jonger is dan 13 jaar. Ook kan je bepalen dat je kind niet mag chatten of enkel van bepaalde mensen berichtjes kan krijgen.

Zorg dat je de leeftijd van je kind goed instelt.

Bij kinderen jonger dan 13 jaar past Roblox automatisch striktere instellingen toe. Zo wordt grof taalgebruik in de chat gefilterd (al is dit vooral gericht op de Engelse taal) en kan je niet chatten met spelers die niet op je vriendenlijst staan.

Kijk af en toe mee met je kind.

Ondanks de goede intenties van Roblox en de hulpmiddelen voor ouders, kan het toch zijn dat bepaalde inhoud door de mazen van het net glipt. Kijk daarom geregeld eens mee over de schouder van je kind en vraag gerust eens hoe het loopt.

Goed om te weten is dat Roblox het voor alle leeftijden onmogelijk maakt om telefoonnummers of adresgegevens te delen via de chat.

Wist je dat?!

Roblox elk jaar een awarduitreiking houdt? Tijdens de Bloxy Awards kan je als gebruiker in 50 (!) categorieën stemmen op je favoriete games.