Je kinderen maken handig gebruik van sociale media, wie weet zelfs vlotter dan jij. Ze luisteren naar muziek, chatten met vrienden, volgen vloggers of kruipen zelf voor de camera. En ja, ze posten selfies in de hoop zo veel mogelijk likes bijeen te sprokkelen.
Het is voor je kind moeilijker dan jij om met een kritische blik naar sociale media te kijken. Positieve online feedback verhoogt het zelfvertrouwen, en daar staat geen leeftijd op. Leg je kind uit dat het leven geen wedstrijd is. Het is niet erg als een klasgenoot veel meer likes heeft: je hoeft helemaal niet te vergelijken met iemand anders. Weet je niet goed hoe je dat duidelijk maakt? Toon je kind dit filmpje eens om een gesprek hierover te beginnen.
TIP: Spoor je kinderen aan om trouw te blijven aan zichzelf
Wat ze anderen ook zien doen, het is voor kinderen belangrijk dat ze zichzelf blijven. Veel likes scoren met een zwaar bewerkte foto of iets na-apen is niet zo moeilijk, maar willen ze dat wel? Praat erover met je kroost. Zo kan hun zelfbeeld zich op een gezonde manier ontwikkelen.
Duimpje hier, duimpje daar
Stel je kind de vraag waarom likes zo belangrijk zijn. Wil jouw Jules graag even beroemd worden als de vlogger wiens filmpjes hij bekijkt? Wil hij veel likes omdat anderen dat ook krijgen? Of geven al die opgestoken duimpjes hem gewoon een goed gevoel? Als je begrijpt wat er in je kind omgaat, kan je beslissen welke regels er al dan niet nodig zijn.
Privé of openbaar, wat zal het zijn?
Stel je kind voor om zijn accounts privé te maken zodat niet de hele wereld kan meekijken. Je beslist dan zelf wie jou mag volgen en je beelden kan bekijken. Laat je kind vanaf een bepaalde leeftijd los om zelf beslissingen te nemen, maar help het als ouder wel een kritische houding aan te nemen.
Overleg samen wat ok is en wat niet
Als je kind toch actief wil zijn op het hele sociale mediagebeuren maak je best afspraken. Een dansfilmpje op TikTok moet kunnen, maar misschien niet in zo’n klein topje? Leg uit dat sommige onderwerpen gevoelig kunnen liggen, zoals een bepaalde politieke of religieuze overtuiging.
TIP: Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders, dus zelf het goede voorbeeld geven is de boodschap. Probeer niet te veel belang te hechten aan likes en er niet voortdurend over te praten. Laat je kind zien dat er zoveel meer dingen belangrijk zijn dan dat handjevol hartjes. Likes zijn niet wat er echt telt, het leven heeft zo veel meer te bieden!