Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Shockerende berichten op sociale media: misschien zit ook jouw kind met vragen?

Je kind leest allicht geen kranten of kijkt misschien niet naar het nieuws. Toch is de kans groot dat het nieuws meepikt op sociale media. De zelfdoding van een jongere, een gevaarlijke challenge of hevige protesten in het buitenland zorgen vaak voor veel verontwaardiging. Posts hierover worden dan ook gedeeld en via alle mogelijke kanalen uiten mensen hun ongenoegen. En dus ook via sociale media.

Wat kan mijn kind zien op sociale media?

Op Tiktok, Instagram of Youtube verschijnt veel, en dus ook heel wat nieuwsberichten. Vraag aan je kind wat het allemaal zag passeren: uitleg over wat er gebeurd is, steunvideo’s, of misschien zelfs beelden van het voorval zelf? De kans is ook groot dat je kind veel haatspraak zag passeren in de reacties, pols hier dus ook zeker een keer naar.

Geven sociale media altijd een juist beeld?

Nee, niet altijd. Betrouwbare nieuwsbronnen zoals nws.nws.nws geven een duidelijk en correct beeld, maar foto’s en video’s op individuele profielen tonen vaak maar een deel van wat er echt is gebeurd of geven enkel de mening van 1 persoon weer. Kinderen en jonge tieners beseffen dit nog niet goed. Bovendien zorgen algoritmes ervoor dat je kind slechts een klein deel zal tegenkomen van wat er online te zien is.

Moet ik erover praten met mijn kind?

Of je je kind nu afschermt of niet, de kans is groot dat het hoe dan ook iets hoort over grote of shockerende gebeurtenissen: online, op school, door volwassenen erover te horen praten of in het nieuws.

Als dat gebeurt, zal je kind vragen hebben of zich misschien verdrietig voelen. Het helpt om samen met je kind naar nieuwsbeelden of reacties te kijken en uitleg te geven. Op die manier maak je het bespreekbaar. Jullie kunnen samen nadenken over wat er gebeurt en een mening vormen. Is je kind gevoelig? Probeer dan vooral naar nieuwsberichten op maat te kijken, bijvoorbeeld op nws.nws.nws. Daar wordt alles duidelijk uitgelegd, zonder te shockeren of op te roepen tot haat.

Wat is doxing en is het strafbaar?

Doxing is het verzamelen van persoonlijke gegevens en die online verspreiden. Dat gebeurt in verschillende contexten. Doxing kan strafbaar zijn, zeker wanneer het gepaard gaat met een oproep tot geweld of haat. Ziet je kind doxing passeren online? Moedig het aan om dit te rapporteren. Klik hier als je meer wilt lezen over doxing.

Mijn kind wil zelf helpen, wat kan het doen?

Stelt je kind vooral vragen over hoe hij of zij zelf kan helpen, maar niet weet hoe? Dat is nobel. Er zijn heel wat dingen die iedereen kan doen, we sommen een aantal opties op:

Leer je kind hoe het kan reageren op onrechtvaardige dingen.

Het is belangrijk om te reageren op onrechtvaardige dingen en op te komen voor ieders rechten. En dat leer je best van jongs af aan op een respectvolle manier.

Rapporteer ongepaste inhouden op sociale media.

Ga samen met je kind op zoek naar de rapporteer knop op sociale media, zodat het weet hoe het ongepaste beelden kan rapporteren. Laat je kind ook weten dat het altijd met jou kan praten als het iets gezien heeft online dat niet leuk was.

Sta zoveel mogelijk open voor gesprekken.

Het is belangrijk dat je als ouder(s) een open klimaat creëert, waarin het normaal is om te praten over mediagebruik, vrienden, school, maar ook seks. Ook wanneer je kind iets fout heeft gedaan, en misschien wel dader in plaats van slachtoffer van seksueel geweld is, moet het weten dat het bij jou terecht kan

Vertel je kind dat het zich kan informeren over het thema op veel verschillende manieren.

Dat kan bv door boeken te lezen, series en films te kijken, activisten te volgen op sociale media of erover te praten met vrienden.

Wil je zelf meer weten over hoe je hier met je kind over kan praten?