Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Is het normaal dat mijn tiener sexy selfies post?

Je tiener is nieuwsgierig naar seks, dat hoort bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Om te ontdekken wat ze leuk vinden, experimenteren jongeren met vanalles, en dus ook met seks. Voor sommige jongeren hoort daar ook het maken en versturen van spannende foto’s en filmpjes bij. Is dat normaal en moet je je daar als ouder zorgen over maken?

Waarom doen jongeren aan sexting?

Er zijn heel wat redenen waarom jongeren aan sexting doen. Zo zijn er heel wat redenen die perfect oké zijn:

  • Heel wat jongeren vinden het spannend om sexy foto’s te delen met hun liefje. Het is een manier om hun band te versterken.
  • Jongeren wisselen sexy beelden soms ook uit om te laten blijken dat ze geïnteresseerd zijn in iemand of om te flirten.
  • Jonge tieners voelen zich onzeker over hun veranderende lichaam. Ze vragen zich af of ze wel normaal en aantrekkelijk zijn. Door beelden uit te wisselen onder vrienden, zoeken ze steun bij elkaar. ‘Vind jij dit mooie schouders?’ ‘Oei kijk die haar borsten’.
Onlangs vertelde mijn zoon mij dat hij pikante foto's met zijn liefje uitwisselt. Hij verzekerde mij dat ze er veilig mee omspringen, maar ik maak me toch wat zorgen. Hij is nog zo jong...
Laila, mama van Arthur (15) en Mona (11)

In sommige gevallen zijn de redenen dat jongeren aan sexting doen ook niet oké:

  • Voor sommige jongeren is sexy selfies verzamelen ook een statussymbool. Door zoveel mogelijk foto’s of filmpjes van anderen te verzamelen, voelen ze zich populair. Deze vorm van sexting is niet oké.
  • Sommige jongeren worden onder druk gezet om een sexy foto of filmpje te versturen. Wanneer sexting onder druk gebeurt, is dit nooit oké.

Is dat normaal?

Zowel jongeren als volwassenen beleven hun seksualiteit op verschillende manieren. Sexting is eigenlijk gewoon een nieuwe manier om die liefde en seksualiteit te beleven. Als jij vroeger liefdesbrieven schreef, een Polaroid foto aan je lief gaf of afsprak achter de kerk, kan jouw tiener nu in een paar klikken iemand verrassen met een pikant(e) foto, filmpje of berichtje.

Betekent dat dan dat alle jongeren aan sexting doen? Nee, ook niet sexten is heel normaal. Of je al dan niet pikante foto’s of filmpjes verstuurt, is een persoonlijke keuze van hoe je je intimiteit wil uitdrukken aan iemand. Zolang je tiener voor deze keuze niet onder druk gezet wordt en er sprake is van wederzijdse toestemming, is zowel het wel als niet versturen van zo’n berichtjes, foto’s of filmpjes helemaal oké!

Hoe reageer jij als ouder?

Kom je erachter dat je zoon of dochter aan ‘sexting’ doet? Dan kun je daar behoorlijk van schrikken. Probeer rustig te blijven en erover te praten met je tiener. Geen idee hoe? Lees onze 10 tips om te praten met je tiener over sexting.