Zoekmachines, websites en sociale media tonen aan elke gebruiker iets anders. De dingen die je kind bekijkt, leuk vindt en opzoekt bepalen wat het later te zien zal krijgen.
Hoe werkt dat?
Zoekmachines, websites en sociale media gebruiken een algoritme om te bepalen wie wat te zien krijgt. Dit is een soort van formule die veel informatie verzamelt en zo bepaalt wat het meest interessant is voor iemand. Voorbeelden van die informatie zijn
-
pagina’s die je bezoekt (= zoekgeschiedenis)
-
berichten die je leuk vindt
-
pagina’s die vrienden van jou bezoeken of leuk vinden
Waarom werkt dat zo?
Zoekmachines, websites en sociale media willen hun inhoud zo leuk en interessant mogelijk houden voor hun gebruikers. Hoe interessanter iets is, hoe langer je blijft kijken en hoe meer geld bedrijven verdienen door de advertenties die ze tonen.
Hoe kan ik zorgen dat mijn kind andere inhouden te zien krijgt?
Leg uit hoe algoritmes werken en hoe ze bepalen wat je kind te zien krijgt op sociale media. Doe samen eens de test: typ een zoekterm in op een zoekmachine in je gewone browser. Geef daarna dezelfde zoekterm in in een incognito venster. Welke verschillen zien jullie?
Eens je kind zich bewust is van hoe algoritmes werken, kunnen jullie samen op zoek gaan naar manieren om dit zelf te beïnvloeden. Volgende tips kunnen daarbij helpen:
Surf incognito.
Zo weten zoekmachines niets over het surfgedrag van je kind en houden ze ook geen nieuwe informatie bij.
Denk na over wie je volgt.
Krijgt je kind veel perfecte plaatjes of negatieve inhouden te zien? Laat het dan de profielen die zo’n berichten posten ontvolgen. Zoek samen naar profielen die eerlijke beelden tonen of positiviteit uitstralen.
Zoek tegenstemmen op.
We volgen graag profielen die ongeveer dezelfde mening of ideeën hebben als wijzelf. Moedig je kind aan om ook mensen met andere meningen te volgen, zo ontwikkelt je kind een breder wereldbeeld.