Je kind kan helemaal opgaan in een spel. En dan is stoppen soms moeilijk. Merk je dat je kind dit lastig vindt, dan pakken jullie het misschien beter anders aan. Afspraken maken kan namelijk op veel manieren.
First things first: probeer niet te roepen of met verwijten te gooien. Als je zelf boos bent, zal je kind ook sneller geneigd zijn om boos te reageren. Zeker als het nog in de adrenaline van de game zit.
Probeer samen met je kind te kijken wat voor hem of haar het beste werkt. Er zijn verschillende opties:
Afspreken hoe laat je kind moet stoppen.
Geef in dit geval op voorhand aan wanneer het bijna zover is, zodat je kind voorbereid is. Hou er rekening mee dat sommige spelletjes langer duren dan andere: een potje Fortnite duurt bv. maximaal 25 minuten, terwijl je voor een spel League of Legends dan weer tot 40 minuten aan het spelen kan zijn. Kondig dus op tijd aan dat je kind moet stoppen, zodat hij of zij zelf kan beslissen of het nog de moeite waard is om aan een nieuw spel te beginnen.
Afspreken hoe laat je kind aan het laatste spel mag starten.
Dit is een goed idee als je zoon of dochter vaak online met anderen gamet. Zo hoeft je kind de andere gamers niet in de steek te laten, maar kan hij of zij het spel rustig afronden.
Blijft dit ondanks alles toch moeilijk voor je kind? Dan laat je hem of haar best gewoon even afkoelen. Later kan je vragen waarom je kind er zo boos van werd. Komt het door het spel? Was de tijd te kort? Kon je kind niet alle doelen in de game behalen? Als je beter weet waarom, kan je er beter over praten. Zoek samen naar een oplossing die zowel voor jou als je kind werkt.
Geef wel duidelijk aan dat jullie samen afspraken hebben gemaakt en dat dat ook zo zal blijven: er zijn nu eenmaal grenzen. Als je kind zich daar niet aan houdt, kan je nadenken over een gepaste straf. Of jullie kunnen samen een beloning afspreken voor elke keer dat je kind zich hier wel aan houdt. Groei wel mee met je zoon of dochter als je merkt dat bepaalde afspraken niet meer up to date zijn. Afspraken herbekijken heeft niets te maken met toegeven.
De juiste afspraken op elke leeftijd
Jongere kinderen leg je best van kleins af aan grenzen op. Als je als ouder hierin consequent bent, zullen kinderen accepteren dat er elke dag maar een bepaalde tijd ‘schermtijd’ is. Met oudere kinderen kan je samen de afspraken over gamen opstellen. Zo leer je hen zelf nadenken over hoeveel uur ontspanning er maximaal kan zijn op een schooldag, in het weekend of tijdens een vakantie.
Achtergrondinfo