Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen misbruik door onbekenden?

Over seksueel misbruik bestaan veel mythes. Eén van die verhalen is dat seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag meestal gebeurt door onbekenden.

Dat klopt niet. Vaak kent het slachtoffer de dader, is het (een vriend van de) famillie. Leer je kind vooral ‘niet oké’ situaties te herkennen en slim te zijn met wat ze over zichzelf online zetten.

Meestal een bekende

De meeste daden van ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ bij minderjarigen worden gepleegd door een bekende: iemand uit het gezin of de familie of iemand uit de naaste omgeving: een buur, een vriend van de familie, iemand van school.

Bij meisjes wordt het seksueel grensoverschrijdend gedrag vooral gepleegd door mannelijke familieleden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de jaarlijkse cijfers van de Vertrouwenscentra voor Kindermishandeling en uit Vlaams wetenschappelijk onderzoek, zoals Sexpert.

Ook leeftijdsgenoten zijn pleger

Plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn ook niet altijd volwassen, ze kunnen ook zelf nog minderjarig zijn. Meestal gaat over jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Thuis, school, sport, jeugdbeweging én internet zijn de plekken waar jongeren met grensoverschrijdend gedrag in aanraking komen.

Altijd opletten met vertrouwelijke gegevens

Het is dus niet zo’n goed idee om kinderen en jongeren overmatig veel schrik aan te praten voor online contact met ‘onbekenden’. Leer je kind vooral om altijd voorzichtig te zijn met persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers, hun leeftijd of het adres van hun school gegevens. Dat geldt ook voor gegevens van je vrienden of familie.

Leer je kind het ‘niet oké’ gevoel

Praat eens met je kinderen over online situaties waarbij ze al een ‘niet oké’ gevoel gevoel hadden: een ruzie, een foto die ze niet leuk vonden of een ongepaste vraag.

Sommige situaties die vervelend waren, waren misschien niet echt angstaanjagend. Leer je kind hoe dan ook al oplossingen bedenken voor ‘niet oké’ situaties op internet. Zo weten ze ook dat ze daar met jou mogen over praten.