Welk spel wil mijn kind graag spelen? Is het niet te gewelddadig? Komen er nog extra kosten bij? Bij het aankopen van een nieuwe game horen heel wat vragen. Wij helpen je In vijf stappen naar een juiste game voor je kind.
STAP 1: Ga samen op verkenning
Er zijn heel veel verschillende soorten games, van avonturengames tot Massively Multiplayer Online Role-Playing Games. Iedere gamer heeft één of meerdere favoriete genre(s), ook jouw kind. Pols dus zeker naar de interesse van je kind, misschien heeft het al een bepaald spel in gedachten?
Eens je een idee hebt in welke richting je kan zoeken, kan je heel veel informatie over games terugvinden. Heeft je kind een spel voorgesteld dat je helemaal niet kent? Kijk dan eens naar een trailer op YouTube. Of bekijk een video waarin iemand het spel speelt, zo zie je meteen hoe het eraan toegaat. Liever wat uitleg? Kijk dan eens tussen onze gamegidsen en die van Speelhetslim!
STAP 2: Doe de PEGI- en kwaliteitscheck
Heb je het gevoel dat je een game gevonden hebt dat je kind interessant vindt én dat jij binnen je gezin vindt passen? Kijk dan even na of het spel geschikt is voor de leeftijd van je kind. Dat kan je doen door de PEGI rating van het spel te checken. De rating geeft een indicatie van een aanbevolen leeftijd om het spel te spelen, met daar extra uitleg bij.
Naast nakijken of een spel geschikt is voor de leeftijd van je kind, kan het ook geen kwaad om een beeld te krijgen van de kwaliteit van een game. Op www.gamerankings.com en www.metacritic.com vind je alle beoordelingen van games. Op basis van verschillende beoordelingen komen ze tot een globale eindscore per game. Deze score geeft aan hoe goed het spel ontvangen is door pers en publiek.
Let op!
Besluit je dat je kind nog te jong is voor een spel? Leg dan zeker uit waarom. Een spel ‘zomaar’ verbieden maakt het enkel aantrekkelijker.
STAP 3: Weete gij wel wat dat da kost?
Vooraleer je een game wil aanschaffen voor je kind, moet je ook steeds het kostenplaatje in kaart brengen. Wat is de aankoopprijs van de game? Zijn er nog in-game aankopen nodig om het spel te kunnen spelen of om het leuk(er) te maken? Hangt er een abonnement aan vast?
Let op!
Denk je aan een spel met in-game aankopen? Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Maak op voorhand duidelijke afspraken met je kind over wat kan en niet kan. Zo vermijd je onverwachte uitgaven!
STAP 4: Leg samen de afspraken vast
Gamen is fun! Maar je maakt er wel best duidelijke afspraken over met je kind. Denk na over de tijd die je kind mag spenderen aan een game, wanneer en hoe je zal aankondigen dat het bijna tijd is om te stoppen en of je kind in-game aankopen mag doen. Geen idee hoe je aan dit gesprek kan beginnen? Dit artikel helpt je verder!
Parental control, de ideale oplossing?
Sommige games bieden de mogelijkheid tot ouderlijk toezicht. Je kan er dan bijvoorbeeld instellen hoe lang je kind een spel mag spelen en of in-game aankopen toegelaten zijn. Ouderlijk toezicht kan heel erg handig zijn, maar weet dat het je gesprek met je kind niet kan vervangen. Het werkt op zijn best wanneer je de instellingen samen met je kind hebt besproken.
STAP 5: Koop de juiste versie van het spel
Klaar voor de aankoop? Dan rest er je nog één stap: de juiste versie uitkiezen. Hetzelfde spel heeft vaak verschillende versies, afhankelijk van het toestel waarop je je game wil spelen. Kijk dus zeker uit dat je geen smartphone versie aankoopt wanneer je kind op een spelconsole wil spelen.
Ben je toch nog niet helemaal zeker van je aankoop?
Download dan eerst een demoversie van het spel. Je kind kan zo al een level spelen, zonder dat je meteen het volledige spel hoeft te kopen. Is het een succes? Dan kan je definitief overgaan tot de aankoop.
Let wel op: niet elk spel heeft een demoversie, deze tip is dus niet altijd bruikbaar!