Er zijn heel veel elementen die ertoe kunnen leiden dat jouw kind gecyberpest wordt, en op heel veel van die elementen heb jij als ouder weinig invloed. Toch kan jij als ouder ook iets doen om te kans te verkleinen of om ervoor te zorgen dat je snel op de hoogte bent als het toch zou gebeuren.
Blijf op de hoogte van waar je kind online mee bezig is
Kinderen van ouders die betrokken zijn bij het online leven van hun kind, lopen een minder groot risico om betrokken te geraken bij online pesterijen. En daar zijn heel wat redenen voor:
- Door regelmatig te vragen hoe het er online aan toegaat, geef je je kind de ruimte om te vertellen en uit te wisselen over wat het online meemaakt.
- Doordat je weet waar je kind online mee bezig is, kan je ook sneller opmerken als er iets mis is (je kind is bijvoorbeeld boos, verdrietig, …).
- Zo’n gesprek is bovendien het ideale moment om een aantal tips mee geven over een veilig internetgebruik (bv. gegevens delen, …).
- Loopt het toch mis? Dan is de drempel voor je kind ook veel kleiner om het aan jou te vertellen. Door de vele gesprekken die eraan vooraf gingen, weet je kind dat het bij jou terecht kan als er iets mis is. Komt je kind tot bij jou omdat het gepest wordt? Veroordeel je kind niet, maar zeg dat het goed is dat het hiermee tot bij jou gekomen is en volg deze stappen.
Praat met je kind over wat online gebeurt: zowel de leuke als de minder leuke dingen.
Zo’n goede babbel met mijn kind, hoe begin ik daaraan?
Makkelijker gezegd dan gedaan? We hebben heel wat tips en gespreksstarters om je op weg te helpen om met je kind te praten over hun online leven. Lees hier onze tips om een gesprek te starten met je kind of speel samen een ‘Doen, Durven of Waarheid’ over sociale media.