Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

[Verhalen] Hoe ga ik als ouder om met sexting?

Controleer je best of je kind pikante sms'jes verstuurt? Hoe reageer je als je kind slachtoffer wordt van uit de hand gelopen sexting? En wat als je kind een collectie naaktfoto's van tieners op school verzamelt op zijn of haar smartphone? MediaNest ging op zoek naar jullie ervaringen en legde ze voor aan een aantal experten.

“Mijn dochter van 12 heeft sinds kort een vriendje, Baptist. Ze chatten heel vaak op Facebook Messenger. Ik las onlangs een artikel over hoe jongeren elkaar soms pikante sms’jes sturen en maakte me wat zorgen. Ik wil niet dat mijn dochter zich verplicht voelt om hier aan mee te doen. Onlangs keek ik even op haar Facebook chat en las ik de gesprekken met Baptist."

Ik merkte niks verkeerd op, maar heb de neiging om haar gesprekken nu te blijven controleren.

"Mijn dochter weet hier niks van af en mijn vrouw is hier absoluut niet mee akkoord. Ik vind het moeilijk om met mijn dochter een gesprek aan te gaan over het versturen van pikante sms’jes. Misschien denkt zij er zelf niet aan om pikante berichtjes te sturen en zet ik zo zelf de kat bij de melk.”

Evelien Luts, expert Relationele en Seksuele vorming bij Pimento

"Probeer erop te vertrouwen dat je dochter weet wat ze doet. Controleren is echt not done. Het is inderdaad niet gemakkelijk om zomaar een gesprek hierover te beginnen, maar het wordt een pak laagdrempeliger als je het niet hebt over haar (mogelijk) gedrag maar wel over het versturen van pikante sms'jes in het algemeen. Je kan het ook hebben over grenzen en haar duidelijk maken dat ze nooit iets moet doen tegen haar zin."

Lies Verhetsel, Sensoa

"Praten over relaties en seksualiteit zal jongeren zelden aanzetten tot gedrag waar ze niet aan toe zijn. Integendeel. Door erover te praten krijgen ze de kans om na te denken over wat ze zelf willen en wat niet, zijn ze beter voorbereid en wachten ze met stappen zetten waar ze nog niet aan toe zijn."

“Ik laat mijn kinderen erg vrij in hun ontdekkingstocht op het internet. Ik kijk ook vaak mee wanneer ze een nieuwe app geïnstalleerd hebben om zo nieuwe dingen te leren kennen. Dat vinden ze tof. Onlangs merkte ik op dat mijn oudste zoon een app had geïnstalleerd die beveiligd was met een code. Dit maakte mij wat nieuwsgierig en ook een beetje achterdochtig. Wat moet zo belangrijk zijn dat je het achter een slot plaatst? Een avond probeerde ik vlug even te kijken in zijn gsm. Ik probeerde verschillende combinaties om de app te kunnen openen. Na een tijdje prutsen lukte het me. In de app stonden pikante foto’s van verschillende meisjes. Tot mijn grote verbazing herkende ik zelf een aantal klasgenotes van mijn zoon. Ik ging op internet op zoek naar tips over wat ik met deze situatie moest aanvangen. Ik leerde dat pikante foto’s versturen wel vaker gebeurt onder jongeren. Ik besloot mijn zoon hierover aan te spreken. Ik vertelde hem niet dat ik de foto’s gevonden had, maar zei dat ik er een artikel over had gelezen. Ik vertelde hem hoe pikante foto’s versturen wel kan gebeuren, maar dat je toch voorzichtig moet zijn. Ik gaf hem tips voor moest hij het ooit zelf doen. Bijvoorbeeld zijn gezicht nooit afbeelden en ook nooit foto’s van anderen doorsturen.”

Evelien Luts, expert Relationele en Seksuele vorming bij Pimento

“Jongeren sturen onderling inderdaad soms pikante foto’s door. Dit hoeft op zich niet problematisch te zijn. Wel is het belangrijk om na te denken wat er met deze foto’s kan gebeuren of wat je zoon in dit geval met deze foto’s gaat doen. Je kan hier zeker over in gesprek gaan met hem.”

Lies Verhetsel, Sensoa

“Het valt niet meteen uit te maken onder welke omstandigheden de foto’s op de telefoon van je zoon terecht kwamen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar naaktfoto’s van minderjarigen worden volgens de wet als kinderporno behandeld. Goed dus dat je zoon de foto’s goed beveiligt zodat ze niet online kunnen opduiken, maar nog beter is dat hij ze verwijdert. Ze verder doorsturen is zeker niet okee. Meisjes verleiden om naaktfoto’s te verzamelen is dat ook niet.”

“Mijn zoon vroeg mij de laatste maanden geregeld om extra zakgeld. Ik dacht dat hij een vriendinnetje had en af en toe voor haar iets kocht. Een keer vroeg hij mijn bankkaart om zogezegd een festivalticket te kopen voor deze zomer. Bij het controleren van mijn bankafschriften merkte ik dat er 200 euro van mijn rekening was gegaan. Dat bedrag was gestort op de persoonlijke rekening van een zekere Femke. Ik vroeg mijn zoon om wat uitleg. Hij vertelde me dat Femke het ticket had gekocht en hij het geld aan haar had terug gestort. Enkele dagen later kwam hij naar mij en vertelde me dat het een leugen was. Een aantal maanden geleden had hij een relatie met Femke. Ze hadden tijdens hun relatie naaktfoto’s uitgewisseld via Snapchat. Femke had één foto opgeslagen en perste mijn zoon af. Hij moest haar elke maand 50 euro betalen of ze zou de foto verspreiden. Deze maand wou ze meer: 200 euro. Ik was met verstomming geslagen en heb onmiddellijk mijn vrouw op de hoogte gebracht. We hebben de ouders van Femke gecontacteerd en in onderling overleg met Femke de situatie opgelost. Hopelijk houdt ze zich aan haar woord en heeft ze geen kopie van de foto.”

Evelien Luts, expert Relationele en Seksuele vorming bij Pimento

“Je doet er goed aan als ouder om het verhaal van je kind te aanhoren. Daarna kan je samen naar een oplossing zoeken. Praat met je zoon over hoe dit in de toekomst vermeden kan worden.”