Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Help, mijn kind wil professioneel gamer worden!

Droomt je kind van een carrière als professioneel gamer of esporter? Vrees dan niet meteen dat je zoon of dochter werkloos in de zetel zal eindigen: er zijn wel degelijk gamers die kunnen leven van hun hobby. Het enige wat je nodig hebt? Een snuifje talent, véél discipline en een flinke dosis geluk. Maar hoe ga je daar als ouder best mee om? Tip: volg ons stappenplan!

Stap 1: Wees enthousiast, maar realistisch

Maar 1% van de gamers die van hun hobby hun beroep willen maken, slaagt er ook effectief in om esporter te worden en daar genoeg geld mee te verdienen. Het is dus niet echt te vergelijken met pakweg ‘ik wil later dierenarts worden’.

Maak je zoon of dochter duidelijk dat esports een vorm van topsport is: de top bereiken is niet voor iedereen weggelegd en vaak is zo’n carrière ook erg kort. Net als bij andere topsporten komt er veel bij kijken. Naast hard trainen moet je bijvoorbeeld ook gezond eten, veel rusten, blijven bewegen en genoeg rusten. Geef tegelijk wel aan dat je zijn of haar ambitie bewondert.

Stap 2: Vind een goed evenwicht

Wie esporter wil worden, zal daarvoor heel wat uren moeten trainen. Geef je kind de vrijheid om zijn of haar vaardigheden aan te scherpen, maar aarzel niet om samen duidelijke afspraken te maken. Een goed evenwicht tussen tijd om te gamen en tijd voor andere dingen (zoals school, vrienden en ontspanning) is daarbij cruciaal. Sta daarnaast ook stil bij de impact op de rest van het gezin: besteed evenveel aandacht aan de passies van broers of zussen en blijf met z’n allen leuke dingen doen.

Stap 3: Laat je (professioneel) begeleiden

Anders dan bij ‘normale’ topsporten is er op dit moment nog geen duidelijk omlijnde ondersteuning voor esporters. Denk aan aangepaste examenroosters op school of een specifieke opleiding. Zodra je deel uitmaakt van een officieel team, krijg je vaak wel de nodige raad en begeleiding. Alleen kan je je niet zomaar aansluiten bij een club: daarvoor moet je eerst gescout worden. 

Wordt je kind opgemerkt door een scout? Ga dan zeker na welke ondersteuning het team in kwestie voorziet. Niet zelden hebben esporters nood aan een psycholoog, een diëtist, een kinesist, ...

Stap 4: Laat merken dat je je kind steunt 

Zelfs al acht je de kans klein dat je kind het ooit zal schoppen tot esporter, toch is het fijn als je laat merken dat je zijn of haar dromen steunt. Help je gamer dus gerust op weg:

Spoor je kind aan een team te vinden

Het merendeel van de games die in aanmerking komen voor esportscompetities, speel je in teamverband. Je kind gaat dan ook best op zoek naar teamleden op internetfora of Discord, die dezelfde droom koesteren.

Stel samen een trainingsschema op

Als esporter train je op verschillende manieren: een bepaalde techniek onder de knie krijgen, demo’s bekijken van jezelf, in team oefenen, kijken naar streams van andere gamers ... Daar kunnen veel uren in kruipen, dus bekijk samen hoeveel tijd je kind hiervoor mag vrijmaken. Zorg ook dat het allemaal leuk blijft.

Zoek naar online competities

Moedig je kind aan om deel te nemen aan online wedstrijden: zo kan je je eigen talenten meten aan die van andere gamers op hoog niveau, lekker van thuis uit. Voelt je kind zich zeker genoeg, dan zijn offline competities (op een specifieke locatie) een volgende stap. Scouts en clubs houden deze competities goed in de gaten om nieuw talent te sprokkelen.

Wist je dat?!

Er ook officiële competities zijn die enkel bedoeld zijn voor beginnende esporters? De Open Tour van de makers van het beroemde spel League of Legends is daar een goed voorbeeld van: alleen wie nog geen deel uitmaakt van een topteam kan zich hiervoor inschrijven.