Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Gamer in huis? Zo leg je samen de basisregels vast!

De ene dag zitten ze urenlang te voetballen in de straat, de andere dag zijn ze niet meer weg te slaan van de PlayStation: games kunnen kinderen helemaal inpakken. En daar is niets mis mee, al leg je best een paar basisregels vast. Met dit stappenplan maken jij en je gamer duidelijke afspraken.

1. Toon interesse

Het is een goed idee om eerst wat meer te ontdekken over de nieuwe hobby van je kind, vooraleer je afspraken maakt. Aarzel niet om je kind open vragen te stellen (welke games speel je graag? waarom? wat vind je er zo leuk aan?): kinderen vinden het geweldig als anderen meer willen weten over hun interesses.

Kijk en speel ook zeker eens mee! Zo ontdek je wat voor gamer je kind is, of je kind het spel goed begrijpt en of de game aansluit bij zijn of haar leefwereld.

2. Dompel je onder in informatie

Gamen is leuk, en je kind kan er meer van leren dan je denkt. Toch zit je waarschijnlijk met veel vragen. Op het internet vind je heel wat antwoorden, zodat je op een geïnformeerde manier enkele basisregels kan opstellen.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze gamingpagina. Je vindt er veelgestelde vragen van ouders en komt er meer te weten over de populairste spellen van het moment. Ook de gamegidsen van Speelhetslim kunnen handig zijn. Verder kan je ook wijzer worden uit demofilmpjes op YouTube of Twitch.

3. Maak afspraken op een rustig moment

Nu je genoeg achtergrondinformatie hebt, kan je samen afspraken maken. Dat kan overal over gaan, maar denk zeker na over volgende zaken:

Wanneer en hoelang mag je kind bezig zijn met games?

Kinderen kunnen uren gamen, maar ze houden er ook van om te kijken naar andere gamers (bv. op Twitch of esportstornooien). Zoek naar een goed evenwicht tussen games, huiswerk, sociale activiteiten, beweging, rust en tijd met het gezin. Zorg ook dat je kind duidelijk weet wanneer het tijd is om te stoppen.

Welke games mag je kind spelen?

Vraag je je af of een spel geschikt is voor je kind? Het PEGI-systeem kan je daarbij helpen. De pictogrammen maken duidelijk voor welke leeftijd een spel geschikt is en wat voor inhoud je kan verwachten.

Mag je kind geld uitgeven aan games?

Sommige games zijn betalend, andere gratis. Maar ook aan gratis games kan je geld uitgeven: spelers kunnen zogenaamde in-game aankopen doen (leuke outfits voor hun personage, items die je een spelvoordeel opleveren, …).

Welke gegevens mag je kind delen en met wie mag je kind contact hebben?

 Je volledige naam, leeftijd, adres en telefoonnummer hou je beter voor jezelf. En misschien vind je het ook niet leuk als je kind met vreemden chat?

Kies een rustig moment uit: je voert zo’n gesprek beter niet vlak voor, tijdens of na een spel. Geen idee hoe je eraan begint? Deze tips kunnen helpen. Kan je gamer zich écht niet vinden in jullie afspraken? Blijf dan vooral kalm en maak duidelijk dat afspraken noodzakelijk zijn, en dat jullie ze later nog kunnen herbekijken.

4. Zet de theorie om in de praktijk

Je kan een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je kind zich houdt aan jullie afspraken. Bij jongere kinderen kan je de afspraken bijvoorbeeld op papier zetten en op de koelkast hangen of naast de gameconsole leggen.

Ook de instellingen voor parental control kunnen helpen. Zo kan je bij de meeste toestellen tijdslimieten instellen en in-game aankopen blokkeren.

5. Breng anderen op de hoogte

Zijn jullie afspraken een feit? Laat het zeker weten aan grootouders, ouders van vriendjes en eventueel ook je ex-partner, zodat je kind zoveel mogelijk structuur heeft. Anderzijds kan je gemaakte afspraken gerust aanpassen als je merkt dat het anders kan. Laat ze dus meegroeien met je kind: regels veranderen staat niet gelijk aan toegeven!