Koestert jouw kind ook de ambitie om bekend te worden online? Niks zo interessant om te leren van ervaringsdeskundigen! ACID is razend populair op YouTube. Bekijk hier het verhaal van zijn ouders én de reactie van ACID op dit interview drie jaar later.
Ontdek hieronder het interview met de ouders van ACID
Ontdek hieronder de reactie van ACID drie jaar na het interview
Benieuwd naar meer?
De ouders van Acid zijn niet de enigen die hun ervaringen met ons deelden. Ben je benieuwd naar de getuigenissen van andere ouders? Je vindt ze hier!
“‘Mijn papa is homo nu’, zei onze zoon heel rechtuit in een van zijn vlogs. Dat was een waanzinnige bom”, vertelt Michèle Pauwels. Het is juni 2016 en op het YouTube-kanaal van Nathan Vandergunst (20), beter bekend als Acid, is vader Sven plots voor ruim 150.000 kijkers uit de kast gekomen. “Dat was niet doorgesproken, neen”, zegt die laatste. “Maar eigenlijk kon ik het wel appreciëren dat Nathan daar zonder schaamte over praatte. Veel jongeren hadden daar echt een boodschap aan.”
Op skireis in Oostenrijk moest zelfs oma Anita – bij de fans gekend als ‘Marraintje’ – met Jan en alleman een selfie trekken.
Voor het gescheiden koppel startte de YouTube-carrière van hun zoon ooit als niet meer dan een bezigheid in de slaapkamer. Michèle:“Op zijn dertiende zat hij daar veel te gamen. Hij was redelijk behendig met die controller en iemand vroeg: ‘Hoe kom jij in dat volgende level?’ Nathan is dat beginnen te filmen en gaf er grappige commentaar bij. Dat bleek wel aan te slaan. ‘Ma, ik heb honderd volgers’, zei hij dan trots.” Sven haalt de schouders op, aangevend hoe betekenisloos die cijfertjes toen waren. “Onze generatie is gewoon niet opgegroeid met dat soort zaken.”
Nu kunnen ze weinig anders dan stilstaan bij de honderdduizenden volgers die Acid op YouTube heeft. Op skireis in Oostenrijk moest zelfs oma Anita – bij de fans gekend als ‘Marraintje’ – met Jan en alleman een selfie trekken. In Blankenberge staan er elke week wel een paar snotneuzen voor de deur, die een tripje naar het huis van Acid hebben gepland – niet naar de zee. De adresgegevens gaf hun zoon ooit prijs tijdens een vlog, een ‘oepsie’ die hij probeerde teniet te doen door het huis wazig te laten maken op Google Maps. “Er is natuurlijk maar één huis geblurd in heel Blankenberge”, zegt Sven. “Dat heeft het alleen erger gemaakt.”
Toen we Nathan lieten stoppen met school, zijn we daar een aantal vrienden mee verloren.
“Je hebt Nathan, die heel rustig is, en je hebt Acid, de rebel. In het begin had ik daar veel moeite mee”, vertelt Michèle. “Daar is het trouwens ook misgelopen op school.” De populairste YouTuber van Vlaanderen is namelijk ook een schoolverlater, ook al stond hij te boek als ‘slimmerik’ die Latijn studeerde. “We hebben er alles aan gedaan om dat scenario te vermijden, maar op het KTA Brugge kon hij tijdens de pauzes niet meer buitenkomen zonder aangeklampt te worden. En je hebt niet alleen fans, er zijn altijd een aantal haters.”
Het ouderpaar zocht toen psychologische hulp. “Maar daar hoorden we dat er met Nathan eigenlijk niks scheelde. ‘Hij heeft gewoon zijn alter ego’, klonk het.” Uiteindelijk heeft dat alter ego, Acid dus, van de ouders de vrije baan gekregen, een ouderlijke keuze die veel afkeurende blikken kreeg. “We zijn daar een aantal vrienden mee verloren, mensen van wie ik vermoed dat ze nog steeds stiekem hopen dat Nathans verhaal zal mislukken. In tegenstelling tot in Nederland, is de reactie in Vlaanderen heel negatief wanneer je vertelt dat je zoon YouTube-filmpjes maakt. ‘Maar wat doet hij als werk?’ Welja, die filmpjes dus. Dat gaat er bij velen niet in.”
Als een organisatie zoals Make-A-Wish belt, twijfelt hij geen seconde. Ik zou eigenlijk alleen willen dat hij wat minder fucks en shits gebruikt.
“We hebben hem de totale vrijheid gegeven om zijn eenmanszaakje uit te bouwen, al praten we er wel heel veel over met hem.” Af en toe hoort daar ook een serieus vraagteken bij: er was die keer dat het VTM-journaal berichtte over ‘YouTuber Acid’ die opriep om ‘de creditcard van je ouders te stelen’. Afgelopen februari stond de politie zelfs voor de deur met een huiszoekingsbevel, omdat Nathan zich als iemand van de Blankenbergse preventiedienst had voorgedaan.
“De grenzen opzoeken hoort er helaas een beetje bij in dat wereldje, vrees ik”, zegt zijn vader. “Anders kijkt niemand naar je kanaal.” Moeder Michèle zegt dat hij ook zo veel mooie, creatieve initiatieven neemt. “Als een organisatie zoals Make-A-Wish belt, twijfelt hij geen seconde. Ik zou eigenlijk alleen willen dat hij wat minder fucks en shits gebruikt.”
Zijn visie is: mensen met een plan B geloven niet in hun plan A.
“Natuurlijk heb ik weleens gedacht: wat als plots niemand meer kijkt?”, twijfelt ze. “Heeft hij dan wel een plan B? Maar zijn visie is: mensen met een plan B geloven niet in hun plan A. Dat maakt me ergens ontzettend trots.”
Plan A legt hun zoon overigens geen windeieren. Mogelijke sponsors, zoals een frisdrankmerk, zwaaien met ferme bedragen of zelfs met exclusiviteitscontracten, maar bedragen mogen niet genoemd worden. “Hij verdient er zijn brood mee, maar hij heeft geen vier eigendommen hoor”, zegt Sven. Integendeel: Nathan vlogt nog steeds vanuit een bescheiden slaapkamertje in een al even bescheiden rijhuis in een Blankenbergse wijk. “Hij heeft zijn principes, dat vind ik erg belangrijk. Als het enkel om de volgers te doen is, hapt hij niet. Want mocht hij willen, heel onze gevel hing vol reclame.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Morgen. Met speciale dank aan Michiel Martin voor de interviews, Mediaraven voor de video en Wouter Van Vooren voor de foto's.